Hundvakt och mycket träning

Senaste dagarna har det blivit en massa träning! I förrgår gick jag och Ztimma och hämtade ett par av Ulrikas dummies som vi glömt kvar i skogen efter träningen i torsdags, passade på att träna både några linjetag och markeringar och Ztimma var taggad och hade en härlig fart. I vanlig ordning tränade vi stoppsignal och inkallningar under promenadens gång, den stackaren får aldrig gå och strosa en hel promenad i lugn och ro, haha…

Igår eftermiddag träffade vi Charlotte & Bonzo och Fia & Siri för att träna lydnad på en fotbollsplan här i närheten, en ny plats för Ztimma. Precis som vi brukar börjar vi alltid med passivitet och sedan jobbade vi lite med att få en snabb start vid inkallningen, ingångar vid sidan (WOW vilken utveckling hon haft sedan i onsdags!) och sedan blev det en liten paus för Z då hon fick sitta uppbunden medan vi tränade de andra hundarna. Hon har verkligen utvecklats i den situationen, numera kan hon till och med lägga sig ner ibland och vänta på att jag ska komma tillbaka. :) Efter pausen introducerade vi ställande under gång med kommandot ”stå”. Under promenaderna och i vardagen tränar vi ”stanna” vilket innebär att hon ska stanna upp och söka kontakt med mig (antingen ståendes eller genom att sätta sig), men i lydnaden vill jag ha ett blixtsnabbt ställande och har därför ett annat kommando på det. Jag tränar stå-kvar-övningar och ställanden under lek och i rörelse separat också. I ställandet under gång har jag valt att göra som jag gjorde med Tinca, alltså kasta boll bakåt efter kommandot för att få en snabb reaktion. Efter några repetitioner föll det ner en liten polett i det lilla flattehuvudet och vi avslutade övningen med en riktigt nöjd matte!

Ikväll gick vi elljusspåret med Ulrika & Mats och deras hundar. Under promenaden fick Ztimma ett par linjetag och fick även jobba ordentligt med att gå vid min sida och inte springa iväg och leka med Tizzla. Jobbigtjobbigtjobbigt tycker Z, hon vill helst leka hela tiden. Jag fick också lite tips om jaktapporteringens avlämningar (har inte hittat något sätt som känns helt bra för oss) och ska nu prova det sättet några dagar. :) Jag känner mig helt vilse i ”jaktdjungeln” och det är så skönt att ha någon (läs: Ulrika!) på nära håll som kan hjälpa till! ;) Efter promenaden tränade vi lite lydnad och började med sitt i grupp och platsliggning. Nu går jag inte längre än ett par meter, och ibland står jag kvar precis framför eller bredvid henne, men hon är jätteduktig på att hålla kontakt med mig och inte titta på de andra hundarna. Konstigt egentligen då hon är så himla sugen på Tizzla, exempelvis. Ändå kan hon ligga plats två meter från Tizzla utan att ens titta dit. *stolt som en tupp och lite till*

Ztimma fick träna på att stå kvar också, med boll som ”fokus” framför henne på marken. Hon fattade snabbt vad hon skulle göra, det är bara matten som ska hålla reda på boll, sig själv, hund och sen även klicker (som hon glömde idag). Klicker är bra både för matten och Ztimma, det blir ett tydligt avslut när det är dags för belöning (jag vill inte att BRA betyder att hon får avbryta momentet). Hon får en bra koncentration och förväntan på att få höra klicket, som jag inte upplever att hon har när vi tränar utan klicker. Så framöver blir det hårdträning på att stå stilla! Hihi, hu så trist! :P (Men ack så nödvändigt!)

I helgen har vi varit hundvakt åt parson russeln Gizmo och han och Ztimma har busat runt som bara den. Dessutom var Charlotte & Bonzo här igår kväll på middag och lite umgänge, så vi hade en härlig lekstuga här. :)

Har tagit massor av lekbilder på Z och G, men med tråkigt fotoljus och aktiva hundar var det svårt att få till roliga bilder… Här får ni i alla fall se hur han ser ut. (För inte så hemskt länge sen var Ztimma mycket mindre än Gizmo, det är lite svårt att tänka sig nu…)

Ztimma och Gizmo

Gizmo

7 kommentarer:

 1. Hejsan!
  Fina bilder på sötnosarna :)

  Roligt att träningen går så bra. Vore kul att träffa er snart för en träning och se vilka framsteg ni gjort.
  Vad sägs om i veckan? torsdag kanske på klubben?
  Tänkte kolla med Fia oxå :)
  Jag ska dock endast träna Spexa då eftersom Ozzy får vila nu ett tag men vi har ju en del att jobba på med jag och Pjäxan :)

  Kram kram

 2. Härligt att läsa om all träning, duktiga lilla Ztimma. Blev så imponerad över hur fint hon håller viltet! Det ska Y träna på hos Carina den 15….hoppas jag…

 3. Jo fast jag vet redan nu hur jag kan göra om WP och använda det antingen själv eller i min befintliga sida men jag gillar Blogtown. Tycker det är fint så dom jag har det med Blogtown nu. Eller vad tycker du?

  Kram kram

 4. Vi jobbar helt med det i skolan nu. Med WP alltså…. skapar egen blogg, gör om, ändra tema och plugin osv… Men tyvärr är jag inte fast *skratt*
  Tror mest det beror på undersidorna. Jag vill kunna styra det på ett bättre sätt. Och även detta med galleri och där räcker inte WP till…

  Sen har jag ju skapat css mallen till denna blog jag har nu (på blogtown) så är ju lite stolt över den *skratt*

  Kram kram

 5. Jo och det känner jag ju med nu. Även om jag har en hemsida med undersidor osv så har jag ju endast en blogg. Därför bra att ha den på framsidan för då räcker det med att uppdatera den och det kan man ju göra överallt… så blir det en ny sida så blir det nog med blogg på första sidan igen. Men vi får se :)

  Nu ska jag träna Spexa lite :)

  Kram kram

Stängt för kommentarer.