Jaktträning för hela slanten!

Idag har vi haft en sån otroligt rolig, nyttig, lärorik och härlig träning tillsammans med Ullis & Tizzla! Jaktträning stod på schemat och jag följde Ulrikas kommandon. ;) Vi började med några stadga-övningar där hundarna fick sitta och titta på när det kastades dummies runt dem. Ztimma var duktig men reste sig en gång när Ullis gick för att plocka upp apporterna som låg nära henne, det var tydligen jobbigare störning än det som kastades runt henne. ;) Vi körde ett par inkallningar med Ztimma, där Ullis kastade dummies som störning. Första gången tänkte Z ta den, men efter mitt ”nej” kom hon direkt till mig. Vi gjorde om övningen och den gången drog hon sig bara pyttelite mot dummien innan hon fortsatte mot mig. :-x

Sedan utmanade vi Z genom att Tizzla fick köra några inkallningar precis förbi henne, det var jobbigt tyckte Ztimma, både att höra Ulrikas visselpipa men inte springa dit, och att inte få springa efter Tizzla. Efter att hon stuckit ifrån mig vid Tizzlas första inkallning (jippi – äntligen dags att leka!) och fått en ordentlig tillsägelse både från mig och Ullis, höll hon sig sedan kvar på sin plats, men jösses vad hon tyckte det var tufft. Ett par gånger fick jag påminna henne om att det inte var okej att lätta på baken, men hon stack inte iväg mer. Otroligt nyttigt och lärorikt för den lilla donnan, men vi behöver träna mer på Tizzla-störning tror jag! ;)

Stadgeträningen avslutades genom att hundarna fick gå vid sidan, runt dummiesar som låg utslängda på marken och runt varandra. Ztimma var jätteduktig, jag är så nöjd! Det var jobbigt att gå så nära Tizzla utan att få leka med henne, huvudet gick som en jojo mellan mig och Tizzla! ;) Men hon höll sig vid min sida, duktig tjej!

Vi förflyttade oss till ett nytt område, och det var dags för markeringsövningar. Ulrika & Tizzla ställde sig en bit ut i skogen. Med förra apporteringsträningen i minnet, där Ztimma hellre stannade för att äta bajs, var det intressant att se hur det skulle gå. Ullis kastade en markering och Z rusade ut i full fart – och stannade på vägen och slurpade i sig nåt ätbart. Så höll hon på ett par gånger men sen fick vi till några fina markeringar/gripanden/avlämnanden. :) Vi avslutade med ett par linjetag till samma punkt. Första skicket hittade Z något ätbart som låg i vägen, sen fick hon för sig att springa och hångla med Tizzla. En Ulrika-tillsägelse senare jobbade hon väldigt fint och det sista skicket gjorde hon kanonbra. Hon hade totalt sett fina gripanden, bra grepp och fin fart in men tappade apporten vid två tillfällen.

Ztimma fick vila i bilen (snarare tyckte hon att det var skittrist att inte få fortsätta träna!) medan Tizzla fick några dummymarkeringar/linjetag innan vi gick vidare för att göra ett viltsök. Hon är en fröjd att se, den där hunden!! Hon har en sån härlig arbetsvilja, glädje och intensitet! Lilla härliga Tizzla… Hon gjorde viltsöket jättefint och plockade snabbt in allt vilt (kanin, duva, kråka och and).

Äntligen var det sedan dags för Ztimma att få bekanta sig med vilt igen! Vi provade med att gå/springa förbi en fågel för att skapa intresse, men lyckades inte så bra, så vi provade med att Ullis gick iväg och la ut ett vilt i lite ris en bit bort. Jag släppte sedan Z, och så skulle vi se vad som hände. Snacka om att jag blev förvånad när min lilla paradis-donna tog upp fågeln jättefint och sprang mot mig!! Hon tog bara en liiiiten extrarunda för att stoltsera lite extra… ;) Vi fortsatte på samma sätt och hon lyckades plocka in allt vilt. Gulletjejen! Hon hade ett fint grepp vilket också gjorde mig väldigt förvånad för sist ”nöp” hon i viltet med framtänderna. ;) Jaaa, idag är hon riktigt dyr, rent av svindyr! :P

Tusen tack Ulrika för en underbar träning!!

Ztimma med kanin
Ztimma med kanin.

Ztimma med kanin
Kaninen igen…

Ztimma med and
Håller så fint... Foto: Ulrika Lindor

Ztimma med and
Stora tjejen… Foto: Ulrika Lindor

Ztimma apporterar and
Ztimma apporterar and. Foto: Ulrika Lindor

Ztimma apporterar and
Full fart till matte! Foto: Ulrika Lindor

6 kommentarer:

  1. Kul att framstegen märks och underbara bilder, Z poserar så vackert och är medveten om hur duktig hon är just i det ögonblicket bilden tas.

Stängt för kommentarer.