Viltspår, vilthantering och vatten

Ztimma

Ztimma

Ztimma snart 15 månader
Ztimma snart 15 månader.

I fredags kväll åkte vi ner till stugan för att koppla av. Jag hann träna lite linjetag och höger/vänster med Ztimma innan vi somnade tidigt i soffan. Kvällens belöning var pannkakor och det var riktigt poppis kan jag säga!

På lördag förmiddag kom Eva & Gizmo och vi åkte ut i skogen och la viltspår med älgklöv till båda hundarna. Medan spåren fick ligga ett tag gick vi ner till Nissan för att träna lite apportering med Ztimma, där hon vada över vattendraget för att komma åt dummyn. Till en början vågade hon inte gå över det strömma vattnet då hon inte såg botten, men efter några försök hittade hon en väg över och jag skickade några gånger till och mot slutet tvekade hon inte alls. Sen flyttade vi oss längre bort för att Gizmo skulle få hämta dummyn i lite djupare vatten och simma lite. Provade att släppa Z på ett ”varsågod” i lite djupare vatten också efter ett tag och hon hann nog inte tänka efter i det strömmande vattnet utan simmade ett par simtag när hon tappade fotfästet och hon såg helt cool ut. :) Sen fick hon ett litet sök på två dummies i ett uppvuxet område med buskar och högt gräs, jobbade kanonbra!

Sen blev det en liten paus med korvkokning och gott ben för hundarna i trädgården. Att ha Ztimma uppbunden ute ensam är inga problem alls längre, åh va skönt. Hon sitter eller ligger och väntar bara. Efter matpausen fick Ztimma bära en liten kråka och en duva, upptagen är lite långsamma men när hon väl fått ett grepp om fågeln håller hon fint. Ett sök med fåglarna på en äng blev det också och Ztimma jobbade jättefint. Som avslutning la jag ut fåglarna i ett litet stenröse och skickade på linjetag och hon löste den uppgiften fint också, det enda jag har att anmärka på är farten tillbaka de sista 10 meterna, som inte är direkt hög om man säger så…

Till slut var det dags att gå spåren och Ztimma fick börja, liggtiden var nästan tre timmar. Hennes spårarbete var tämligen uselt måste jag säga. Det var fuktigt i marken och medvind i spåret, men Ztimma spårade bara några meter innan hon började tveka. Förra viltspåret hon gick var hon skeptisk till en början men jobbade bättre och bättre under spårets gång. Den här gången tvekade hon hela tiden, gick två steg och duttade ner nosen i backen som för att se om hon var på rätt väg, sen stannade hon hastigt och tittade upp mot en backe och svansen var väldigt låg. Så fortsatte hon halva spåret, och hon vågade inte gå mer än ett par meter framför mig. Jag fattade ingenting, hon har inte haft problem med viltspår tidigare och doften av klöv, blod och vilt får henne väldigt intresserad. Efter en stund i spåret kom vi fram till ett område som var helt uppbökat, och då börjar ju tankarna snurra, var det vildsvin som varit på besök under tiden som spåret legat till sig??

Vi tog en paus och Ztimma fick lägga sig medan Johan, jag och Eva diskuterade lite om ifall man skulle bryta eller låta henne spåra klart. Jag vill inte uppmuntra och belöna ett dåligt arbete i skogen, men samtidigt är det ju bra om hon kan lyckas spåra klart trots att hon uppenbarligen är väldigt illa till mods. Efter pausen började hon jobba mer säkert och hon låg till och med på lite i linan, och till slut hittade hon klöven. Kan väl inte säga att hon var överlycklig över att hitta klöven, hon ville hellre spåra vidare, men efter lite ”dragkamp” med enorm älgklöv tog hon upp den och bar den till bilen.

Har fått lite att fundera över. Vad var det som påverkade henne så mycket? Jag är nästan helt övertygad om att det var vildsvinslukten som gjorde henne osäker, hon har aldrig tvekat så tidigare och eftersom hon älskar klöven och blodet när vi tag fram det ur frysen så tror jag inte att det är själva spåret hon tycker är läskigt. Eftersom hon dessutom tittade upp mot backen där vi så småningom gick förbi och marken var helt uppbökad, så blir jag ännu mer övertygad. Men om det nu skulle vara så att hon inte tycker om viltspår då?? Vi ska prova viltspår ett par gånger till den närmaste tiden så får vi se hur hon beter sig då, innan jag utvärderar det hela. Visar det sig att hon strular i varje spår så hoppar vi nog över det här med viltspår och kör på med personspår istället.

Sköt om er allihop!

4 kommentarer:

 1. Hallå!

  Bara en tanke, är inte 3 timmars liggtid för ett viltspår ganska kort tid?Jag har för mig att våra viltspår,när jag gick kurs med gammelman, skulle ligga minst 12 timmar… Jag tänker att vittringen inte lagt sig å att spårkärnan blir svårare att fånga.. Men det var kanske vildsvinen det handlade om?..

  Kram Lena

  Kattis svarar:
  Jo, visst är det så att 3 timmar ÄR kort liggtid, men tyvärr hann de inte ligga till sig längre tid den här gången. Däremot hade hon inte det beteendet förra gången hon viltspårade och då hade spåret bara legat 2-3 timmar… Men det påverkar säkert!

 2. Hej!
  Vilka härliga bilder!
  Skumt med spåret, men vildsvin är väl inget att leka med ;)

  Kom mailet fram?
  Kramar

 3. Ne, det var ju inte direkt tanken. Men eftersom jag fortfarande tränar Ozzy och hans skotträdsla så får lydnaden ta överhand ett tag. Tills allt är borta igen. Går väldigt bra faktiskt men vill inte stressa fram något :)

 4. Tiden spåret har legat beror ju lite på hur mkt hunden kan.. Hur länge man hållt på med viltspår.. ju kortare tid desto lättare spår..

  var det funktigt ute så var dte nog otroligt lätt spår med så kort liggtid, och hon kanske även reagerar på stark blodlukt??

  Men jag tror att det mkt troligt är vildsvin som hon reagerar på om det vatt såna i spåret. Helt klart.. De har ju en väldigt konstig lukt. Vi fick testa på att ”möta” ett ivldsvins skinn på vår viltspårkurs, fick göra det med Zazza oxå, och det är FARLIGT!! :D

  Men jag tror ändå att det är bra att ni spårade klart. de ska ju klara att spåra trots motigt och när man inte vet exakt vad som vatt kosntigt så ärd et svårt som förare att göra nåt. När det är prov eller skarpt eftersök så kan du ju inte göra så mkt heller…

  Har hon haft älgskank innan? hon kan inte ha tyckt att den vatt konstig då?
  vet vissa hundar som inte gillar älgskanken men är galna i rådjursklöven. :)

  Kul att apporteringen gick så bra.. jag skulle behöva träna mer fågel jag.. Vi har knappt inte gjort det alls ju..

  ha en härlig dag!!
  kram kram

Stängt för kommentarer.