Ztimma har hunnit bli 12 veckor…

Hon är så vacker...

Nästan jämt har hon något i munnen

Ztimma med en gammal läderhandske

…och 2 dagar gammal! Hon har tagit oss med storm och är en underbar hund! Hon lätt att ha med sig, trygg, miljöstark, lagom social och otroligt söt och gosig! På nätterna är hon billig, varje natt vaknar hon runt 3-4 och skäller och kan inte koppla av, det verkar inte göra någon skillnad om hon sover under kvällen. Ibland kan hon somna om efter ett tag och sover då tills vi går upp runt halv sju, men ibland går vi upp och tar ut henne när hon inte kunnat somna om efter ett tag. Sen får hon lägga sig i buren igen och det är inte populärt. Vi har även provat att ha henne i sängen på natten och då vaknar hon och slickar på oss ett par gånger, men börjar inte skälla. Som det är nu verkar hon vara väldigt hungrig redan vid 3 på natten, och att det är därför hon vaknar, för hon är mer intresserad av att gå till matskålen än av att kissa när vi går upp på natten. När hon fått mat på morgonen så kan vi nämligen gå och lägga oss ett par timmar till. Frågan är bara hur man kan bryta mönstret att hon vaknar under nätterna…? Hon äter sista måltiden vid 21. Har fått en massa tips från olika håll: Att inte ge henne mat så sent, då det ger henne mer energi. Att ge henne mer mat, eller mat ännu senare, så hon håller sig mätt under en längre tid. Att ge henne barngröt för att ge bukfylla men inte så mycket energi. Att hålla igång henne hela kvällarna utan att hon får somna förrän vi går och lägger oss. Att sätta henne i sin bur i nåt annat rum och ignorera henne när hon skäller. Nån som har fler tips? Är tacksam för alla idéer! :)

10 kommentarer:

 1. Vilken underbar liten skönhet :-x
  Testa och ge henne några torra hundfoderkulor så har magen något att jobba med, vi gjorde så med vår första hund fast han kräktes på morgonkvisten och det var av hunger. Retriversorterna har en viss benägenhet att vara hungriga.
  Testa och ge henne några kulor foder precis innan ni går och lägger er, alltså det sista ni gör.
  Inte några större mängder, vi ger våra fortfarande ”nattamat” fast dom får mat kl 6 på morgon och 18 så det sista vi gör är att ge dom en näve torrfoder.

  Hoppas ni kommer till rätta med det för det är inte roligt och behöva ignorera dom osv…. Det är ju helt klart något hon vill. Jag säger bara till er som någon kloker sa till oss när vi fick vårt första barn…. Gör det som känns bra för er och strunta i vad andra säger :wink:

 2. ojoj, hon är ju påväg att bli stora tjejen! redan 12 veckor! :) söt som socker är hon i alla fall. :D
  jadu, att vakna mitt i natten är inget jag kommer ihåg att varken freja eller idun gjorde som valp… idun vaknade först när vi vaknade… har inga bra råd, mer än de ni fått redan. hur många mål mat äter hon? kanske ni kan ge mer mat? :)

 3. Hejsan! Ja du Kattis att bli m valp är för det mest helt underbart …..men jag förstår eran ”oro” ang lilla Ztimmas tidiga morgon ”sysslor”… Men vet du vad ?? Jag är 99,9 % säker på att det med åldern kommer att försvinna. Valpar är inte bara söta utan oxå otroligt smarta och trotts sin låga ålder ännu smartare och dom vet precis hur dom ska göra för att få våran uppmärksamhet. Gör ingen ”affär” av hennes ”nattliga sysslor” men framför allt gör det som känns mest ”rätt” för er. Kanske ingen ”tröst” just nu men som sagt ..så är jag säker på att detta kommer att upphöra.

  Kul att ni trivs så bra med Ztimma, vi hoppas att vi snart får se er alla på klubben !!!

  TASSAR
  Fia & Siri

 4. Hej Kattis!

  Zingel har inte det problemet men jag tror att utsläckning av beteendet är en metod som kan fungera. Som det är nu låter det som ni intermittent förstärkt ”pratandet” nattetid, genom att ibland ”belöna” det genom att ta ut henne ur buren, dvs göra henne till viljes…
  Innan man kan släcka ut ett beteende helt brukar det förstärkas under en period, det är då de flesta slutar/ger upp och försöker nåt annat, så om ni bara orkar ignorera henne tillräckligt många nätter tror jag att det kan vara en lösning! Som med allt annat finns det ju inte bara ett svar på ett problem, så hur ni än väljer önskar jag er Lycka Till!!
  Som du kanske anar handlar mitt tentapluggande om inlärningspsykologi och kognitiv beteendeterapi, vilket fungerar lika på människor och djur i många avseenden..

  Kram Lena med hundar

 5. Hejsan!

  Sicka söta bilder på en söt liten Ztimma!
  Ja det är svårt att veta hur man ska göra eftersom nästan alltid får man 10 olika råd och alla går emot varandra. Så det är svårt att ge dig något eftersom det även är olika vilken individ det är. Och VARFÖR hon ljudar.
  Hoppas iallafall att du finner en lösning :)

  Ha en underbar söndagskväll!

  Kram kram

 6. Jag lärde Spexa ”gå och nanna” rätt tidigt. Började med att säga ”gå och nanna” när hon själv gick och lade sig och hon lärde sig rätt snabbt vad orden betydde. Det funkade sen även om hon var uppspelt, fick hon kommadot gick hon och la sig och tog det lugnt :)

  Funkade även när hon var i buren och ville allt annat än att ta det lugnt.

 7. Hon är ju rena fotomodellen! Helt underbar!! :smile: Jag håller med Fia&Siri, det kommer att ge sig med tiden, alla hundar vi haft har varit xtrmt morgonpigga som valpar men blivit bättre med tiden, men som sagt de är nästan gratis när de väcker mitt inatten och man ska upp och jobba dagen därpå! :razz:

 8. Hej Kattis!

  Har du sett att Carina bokat ny tid för valpträff en torsdagkväll vid 17.30 ? Suck- inte kan man komma mitt i veckan när man har så långt att åka och jobbar… trist tycker jag… Ska ni ta er dit? Du har kanske sommarlov då? Har du hört nåt om varför det blev byte av dag från helg till vardagkväll?
  Kram Lena å ZIngel

Stängt för kommentarer.