Tinca i spårskogen

Igår lastade vi på våra utemöbler på släpet och åkte ner till stugan för att lämna dem på vinterförvaring. Vi tog med våra spårgrejer för att passa på att lägga ett spår i skogen vid stugan, Tinca har inte fått spåra på evigheter!! Johan ställde upp och la ut spåret, ca 600 meter långt med tre snusdosor innehållande älgkött som föremål. Som spårslut låg hennes lunch i en burk. Spåret gick i min favoritdel av skogen, där marken är täckt av mossa och blåbärsris – supermysigt! Vi fikade i stugan och röjde lite medan spåret fick ligga till sig ett par timmar.

Tinca var väldigt taggad när det var dags att gå spåret. Hon är i och för sig alltid väldigt taggad när det vankas nosarbete, men den här gången var hon dessutom väldigt motiverad och noggrann. Hon spårade suveränt bra! Otroligt fint med låg näsa, och slarvade inte alls trots att hon var så pass het. :) Spåret låg i tuff terräng på ett berg med massor av branta backar där man sjönk ner i mossan och drog med sig halvt förmultrade trädgrenar när man lyfte fötterna (tassarna). Snusdosorna var hon i vanlig ordning inte speciellt intresserad av, hon jobbar hellre vidare utan belöning i spåret. Konstigt egentligen, när som helst annars skulle hon gå över eld och vatten för att få en liten bit knäckebröd eller gurka eller vad som helst, men i spåret struntar hon i både leverpastej, korv och älgkött. :) Ni som träffat Tinca vet att hon är galen i allt som går att äta… :P Hon äter förstås älgköttet när jag erbjuder det, men hon kan lika gärna gå förbi snusdosan när den ligger i spåret, om inte jag uppmuntrar henne så fort jag ser att hon stannar till och markerar att hon hittat den.

Å andra sidan – om hon blir lyckligare av att få spåra vidare så får jag väl hoppa över ”belöningarna” i spåret! ;)

En kommentar:

  1. Visst är det kul med spår?!

    Du kan ju börja med att lägga belöningen/godis löst i spåret… då lär hon nog ta sig tid att sluka en och annan godbit sen kan man ju gå över till att lägga det i en dosa och kanske hon då upptäckt att spåret inte försvinner trots att man plockar upp lite ”gottgott” hi hi..

Stängt för kommentarer.