Kurs och spår igår

Igår var det dags för mina kursdeltagare att få prova på spår. Några hade redan testat och någon hade spårat mycket, så det var varierande svårighet vi la på spåren för att alla hundarna skulle få spåra på sin egen nivå. Innan kursen gick Johan ut ett spår åt Tinca med 5 apporter + slut, cirka 400 meter långt, sen åkte han hem med Tinca och Wille medan jag ägnade mig åt kursen. Det var jätteroligt och både hundar och ägare är jätteduktiga och engagerar sig mycket!:) Hundarna fick 1-2 spår var och sedan fick de även prova på uppletande av föremål. Vi höll på i nästan exakt 3 timmar och sedan kom Johan tillbaka med Tinca, och det var dags för hennes spår.

Spåret hade legat i ungefär 4 timmar och redan när jag tog fram sele och lina var Tinca tämligen ointresserad. Denna hund som är halvt galen när jag tar fram spårgrejerna var ganska oberörd, hon drog knappt i kopplet fram till spåret. Jag selade på och skickade ut henne på ett spårupptag, hon drog direkt åt höger och jag skickade igen. Då gick hon rakt ut, kom på spåret och gick direkt åt vänster, kanonfint! Sen blev det bara sämre och sämre, hon låg inte på i linan och det kändes mest som att vi var ute och promenerade i skogen. Hon gick bitvis helt okej, men varken hon eller jag hade roligt. När hon inte alls spårade tog jag med henne till den enda snitsel Johan hade satt, vid en spetsvinkel, och där tog hon upp spåret bra och efter det gick det lite bättre. Jag funderade på att bryta henne men ville ändå att hon skulle lyckas med en del av spåret. Hon missade tre apporter, och markerade knappt de övriga tre, så det här spåret lägger vi åt sidan och tar nya tag nästa gång!

Jag har funderat lite på varför det gick som det gick, hunden har normalt väldigt mycket motivation i spåret, så jag listar några funderingar jag har:

– Spåret hade legat i 4 timmar, i ganska varmt och blåsigt väder.
– Vi åkte ut i skogen och Johan gick iväg och la ett spår som Tinca var relativt ovetande om, sedan åkte dom hem igen, och kom tillbaka 4 timmar senare och Tinca var då inte taggad på samma sätt som hon brukar…
– Spårupptaget kanske gjorde det mindre kul för henne att spåra, när jag inte gjorde direktpåsläpp där det doftade mycket från början?
– Wille var en bit bort med Johan, kanske Tinca stördes av det?

Alla dessa grejer var för sig brukar inte vara något problem, men kanske gjorde de tillsammans att spåret inte fungerade? Det är lite konstigt i alla fall, hon brukar inte misslyckas så med ett spår. Nu har jag i alla fall reflekterat över tänkbara orsaker, så nu ska här tränas med dessa svårigheter framöver…!