Mentalbeskrivning Ztimma

Idag var det äntligen dags för oss att göra MH! Egentligen hade vi planerat in att gå den 10 oktober, men eftersom Ztimma eventuellt kommer att löpa då och det visade sig finnas kvar platser på klubbens MH idag, så bytte vi datum. Både testledaren Birgitta Lundberg och beskrivaren Stefan Andersson var jättetrevliga och kunniga! Det var avslappnat, trevligt och väl genomfört – tack även till Charlotte och Ann som var sådana duktiga figgar! :D

Sammantaget är jag väldigt nöjd med min lilla svarta dams reaktioner idag, hon överraskade mig mer än en gång. :love:

Kontakt och hälsning gick fint, hon följde glatt med testledaren och gick fint vid sidan, kanske kunde man få lite godis? Hon engagerade sig i leken och hade bra fart, greppade föremålet bra, kom tillbaka till mig med det. Kampleken var ungefär som förväntat, hon har ett väldigt löst grepp men ”är med” i kampen även om hon inte håller i trasan särskilt bra.

Lilla jaktbytet var hon sugen på, och kutade iväg snabbt och målmedvetet så fort jag släppte – tjusigt! Väl framme blev det dock en liten tidsfördröjning innan hon greppade föremålet och vända om mot mig. Andra gången var hon inte lika snabb ut, men hon sprang hela vägen och gjorde ett skutt fram sista biten och greppade föremålet direkt. Här sprang hon dock snabbt tillbaka hela vägen till mig med trasan – skönt att hon väljer att komma spontant till mig med föremålen även i såna här situationer, då kanske man har gjort något rätt i träningen. ;)

Vid passiviteten/aktiviteten gick hon runt i det höga gräset och… åt gräs, förstås. Visst hade jag hoppats på att hon skulle sätta sig eller lägga sig vid mig som hon brukar göra när vi stannar till, men jag hade inte förväntat mig något annat än att hon skulle gå runt. Är glad över att hon varken pep eller hoppade upp på mig dock! Efter sommaren har hon fått en massa mer härlig energi, men passiviteten har också blivit betydligt sämre så jag är jättenöjd!

Vid avståndsleken sprang hon fram till figuranten när den var dold och ropade glatt, höll sig omkring figuranten men sprang sedan tillbaka mot oss med leksaken, lite läskigt var det nog att hålla sig så långt bort från matte under så lång tid, men figgen lyckades ropa tillbaka henne efter en stund. Här var jag tveksam över om Ztimma ens skulle våga sig iväg från mig så jag är förstås jättenöjd över att hon inte bara sprang ut från början utan till och med återkom till figgen vid senare tillfällen. Inga hotbeteenden visade hon varken vid avståndsleken eller vid nästa moment: överraskningen/dumpen.

Jag var helt säker på att hon skulle ha svårare för att gå fram och lösa de olika situationer som skulle uppstå, men hon var så himla duktig! Både vid dumpen och skramlet gjorde hon bara ett kort stopp och gick sedan fram själv och undersökte föremålen. Matten blev paff! ;) Det fanns inga kvarstående rädslor och heller inget intresse, förutom att hon gick fram till skramlet och stoppade ner näsan en gång och undersökte grejen lite vid en passage.

Spökena var hon däremot skraj för, hon höll sig jämte eller bakom mig och morrade/småskällde med låg svans. När spökena var väldigt nära, så åkte svansen upp men hon backade lite extra. När jag hade gått en bit fram mot spökena gick hon sedan fram och tog kontakt med figuranterna och blev lycklig när hon upptäckte att det var människohänder som stack ut ur kläderna. ;) Jag trodde faktiskt att hon inte skulle våga sig fram så lätt, positivt överraskad igen!

Sista leken gjorde hon precis som leken i början av provet, och skotten reagerade hon inte ens på, varken i lek eller passivitet.

Åhhhh så skönt, hon gjorde ett i mina ögon jättefint MH, överraskade mig positivt flera gånger och reagerade aldrig ”sämre” än jag trodde att hon skulle göra – så himla härligt! Jag var orolig för att hon skulle bygga på sig mer och mer under provets gång, och till slut vara så belastad att det skulle bli problem vid skotten, men så blev det verkligen inte. Hon var stabil i ärtan och en riktigt trevlig flattetik! :) Glad, intresserad och positiv inför varje nytt moment!

Så – känd mental status, 1:a på skotten och protokollet hittar ni här! :D

14 kommentarer:

 1. Skönt att ha det gjort och att hon genomförde det på ett sätt som du är nöjd med :)
  Grattis! :)

 2. Låter ju som ett riktigt fint MH. Ska själv gå med Spexa snart och vet inte alls hur hon kommer reagera den lilla ragatan *skratt*

  Lättast är att anmäla sig till SSRK småland för deras rörliga spår. All info finner du på ssrk.se

  Då skickar du bara in blanketten och så kontaktar du en domare sen när du får tillbaka ett papper där det står domaren i ditt område osv. Sen bokar ni in när det passar er. Mycket smidigt.

  Finner du inte informationen du söker kontakta mig igen så hjälper jag dig :)

  Kram kram

 3. Ser ju jättetrevligt ut :-) !! Himal justa avreaktioner på både Dumpe och skrammel !!
  Men visst är det alltid jätteintressant att göra både MH och övriga mentaltester med för den delen, även om ju Grupp – 8 hundar tyvärr inte får delta i MT :-( !

  Vad glad jag blev över att du kikade in till oss förresten :) !

  Kramizar från oss, som i helgen ” klättrat ett par pinnhål ” på SM-kvallistan i inför nästa års tävlingslydnad ;)

 4. Ser riktigt bra ut resultatet ju. Sen känner man ju själv hur man vill och önskar att sin hund ska reagera. Det är ett bra hjälpmedel för kommande träning :)

  Hur känner du nu inför tävlandet då. Kommer nervositeten även när du ska tävla spår eller är det värre med lydnad?

  Kram kram

Stängt för kommentarer.