Lydnadsträning

Idag är det en mycket glad och stolt matte som skriver! Eftersom jag är sjuk och inte orkar gå några längre rundor har jag extremt dåligt samvete och en hund som är på hugget för varenda liten aktivitet jag förslår. Jag gömmer mycket godis både inne och ute, och försöker hitta på klickerövningar så hon får använda hjärnan, men hon skulle behöva en riktig motionsrunda nu. *suck* Får se om jag orkar cykla en runda i morgon, utan att få andnöd.

Well, nu ikväll så tog jag med klicker, godis och en mycket motiverad hund och gick ner på en grusplan här i närheten. Jag bestämde mig för att köra igenom lydnadsklass 1 för att kolla av hur mycket hon kommer ihåg nu efter sommaren. Som extern belöning la jag några godisbitar på en träplanka som låg på marken, sen började vi. Tinca gjorde ett fritt följ som var sagolikt fint!!! Jag vet inte om hon någonsin har gått bättre – hon var följsam, snabb och rak i sättandena, trängde inte, pep inte och inget tjuvkikande bort mot godisbitarna. Wow säger jag bara! Efter detta fina fotgående var jag tvungen att belöna henne, trots att jag egentligen tänkt köra några moment efter varandra.

Sen gjorde vi läggande under gång, inkallning och ställande under gång. Inkallningen är jag särskilt nöjd med, snabb fart in och en snabb och rak ingång!

Linförigheten var jättefin och sen gav vi oss på lydnadsklass 2-momenten inkallning med ställande och fjärrdirigering. (Hade inget hinder tillgängligt av nån konstig anledning! *s*) Inkallningen gör hon SÅ himla fint, hon har jättebra fart och tvärnitar så gruset flyger! Oftast tränar vi bara ställandet, och bryter sedan momentet, så gjorde vi även idag! Vid fjärren tog jag hjälp av träplankorna som låg på gruset (används som kant till en boulebana) och la Tinca bakom dem. Jag gick iväg ungefär 6 meter idag och Tinca gjorde jättefina förflyttningar, med baktassarna på exakt samma ställe som innan vi började. Hon hade rätt teknik vid stå-ligg och vek sig rakt bakåt trots att jag var på 6 meters avstånd – antagligen hjälpte plankan till där! Farten blev lite långsammare, hon gillar inte att riskera att slå i framtassarna i plankan, och hon blev även osäker på ligg-stå förflyttningen ett par gånger. Upptäckte då att jag lagt henne för nära plankan, så frambenen hade inte varit helt raka när hon låg ner, vilket resulterade i att hon inte kunde ställa sig upp ordentligt utan att flytta framtassarna framåt. Duktig hund men dålig matte!

Avslutade lydnadspasset med fjärrdirigering i ungefär 15-20 meter. Hon gick snabbt rakt ut tills kopplet tog emot och saktade då ner till behagligt tempo, gick rakt framåt tills jag stannade henne, och sen gjorde vi om det några gånger. Vilka framsteg hon gjort damen!! För nåt år sen hade jag aldrig vågat tro att hon skulle kunna lära sig framförgående så här fint!!

Nån apportbock hade vi inte med oss, så det momentet får vänta till nästa gång. Efter en liten promenad fick Tinca ligga en platsliggning på 20 meters avstånd i ungefär 4 minuter. Hon skötte sig strålande och låg blickstilla med kroppen men nosade en gång i backen, i övrigt hade hon kontakt med mig hela tiden. Duktiga duktiga Tinca – varför ska jag förstöra så för dig på tävling?!

5 kommentarer:

 1. Heej!
  Härligt att träningen gått så bra :D
  Det är såå kul när allt bara flyter!

  Hoppas du mår bättre imorgon.

  Kramis

 2. Roligt att läsa att träningen gick så bra. Du ska se att allt släpper för dej sen oxå. Jag vet hur det är, blir oxå nervös men när jag väl kommer ut på planen sätter jag på mej ostkupan och kör. Får nästan som ett tunnel seénde där inga andra än jag och hunden finns. Du fixar ju detta Kattis egentligen! Du är ju både stark och med en kämparglöd som heter duga. Kom igen nu, you can do it ;)

 3. Hoppas du mår bättre:)

  Vad roligt med så lyckad träning.
  Vi kanske skulle tävla ihop du och jag och peppa varandra;)
  Som sagt, du bor för långt bort ju;)
  Kraaaam på er!

 4. Hej
  Kul och läsa om er träning, jag blir inspirerad och vill börja tävlingslydnadskursen NU!!!

  angående vår flyttning så har svärmor köpt en lägenhet och ser fram emot att flytta in i den. Hon blev änka i slutet på förra året och tycker inte att det är så bra att bo som hon gör utan körkort och sen värma ett helt hus åt sig själv.

  Våra får ska inte följa med tyvärr, vi håller på att avveckla detta eftersom dom inte kan gå ut och in som dom gör här.

  Hagen är byggd i anslutning till deras ingång i stallet där en stor box är byggd till dom. Så dom kan gå in och ut hela dagarna som dom vill.

  Den möjligheten försvinner vid flytten då dom får gå inne hela vinterna i lagården och det vill vi inte, fåren mår bäst av att vara ute anser vi.

  Men ska dom gå i hagen på dagen och vara inne på natten så måste vi fösa dom en bit på en grusväg och det är inte något vi vill göra varje dag under vintern.

  Så den siste oktober lämnar vi in nycklen till vårt hus vi hyrt i 9 år och lägger in tandborstarna i ny/gamla bostaden.

  Tjoa gärna om du ska till staden, det hade varit häftigt och få träffas eftersom Nisse redan träffat din pappa ;-)

Stängt för kommentarer.