Lydnadsträning

Idag är det en mycket glad och stolt matte som skriver! Eftersom jag är sjuk och inte orkar gå några längre rundor har jag extremt dåligt samvete och en hund som är på hugget för varenda liten aktivitet jag förslår. Jag gömmer mycket godis både inne och ute, och försöker hitta på klickerövningar så hon får använda hjärnan, men hon skulle behöva en riktig motionsrunda nu. *suck* Får se om jag orkar cykla en runda i morgon, utan att få andnöd.

Well, nu ikväll så tog jag med klicker, godis och en mycket motiverad hund och gick ner på en grusplan här i närheten. Jag bestämde mig för att köra igenom lydnadsklass 1 för att kolla av hur mycket hon kommer ihåg nu efter sommaren. Som extern belöning la jag några godisbitar på en träplanka som låg på marken, sen började vi. Tinca gjorde ett fritt följ som var sagolikt fint!!! Jag vet inte om hon någonsin har gått bättre – hon var följsam, snabb och rak i sättandena, trängde inte, pep inte och inget tjuvkikande bort mot godisbitarna. Wow säger jag bara! Efter detta fina fotgående var jag tvungen att belöna henne, trots att jag egentligen tänkt köra några moment efter varandra.

Sen gjorde vi läggande under gång, inkallning och ställande under gång. Inkallningen är jag särskilt nöjd med, snabb fart in och en snabb och rak ingång!

Linförigheten var jättefin och sen gav vi oss på lydnadsklass 2-momenten inkallning med ställande och fjärrdirigering. (Hade inget hinder tillgängligt av nån konstig anledning! *s*) Inkallningen gör hon SÅ himla fint, hon har jättebra fart och tvärnitar så gruset flyger! Oftast tränar vi bara ställandet, och bryter sedan momentet, så gjorde vi även idag! Vid fjärren tog jag hjälp av träplankorna som låg på gruset (används som kant till en boulebana) och la Tinca bakom dem. Jag gick iväg ungefär 6 meter idag och Tinca gjorde jättefina förflyttningar, med baktassarna på exakt samma ställe som innan vi började. Hon hade rätt teknik vid stå-ligg och vek sig rakt bakåt trots att jag var på 6 meters avstånd – antagligen hjälpte plankan till där! Farten blev lite långsammare, hon gillar inte att riskera att slå i framtassarna i plankan, och hon blev även osäker på ligg-stå förflyttningen ett par gånger. Upptäckte då att jag lagt henne för nära plankan, så frambenen hade inte varit helt raka när hon låg ner, vilket resulterade i att hon inte kunde ställa sig upp ordentligt utan att flytta framtassarna framåt. Duktig hund men dålig matte!

Avslutade lydnadspasset med fjärrdirigering i ungefär 15-20 meter. Hon gick snabbt rakt ut tills kopplet tog emot och saktade då ner till behagligt tempo, gick rakt framåt tills jag stannade henne, och sen gjorde vi om det några gånger. Vilka framsteg hon gjort damen!! För nåt år sen hade jag aldrig vågat tro att hon skulle kunna lära sig framförgående så här fint!!

Nån apportbock hade vi inte med oss, så det momentet får vänta till nästa gång. Efter en liten promenad fick Tinca ligga en platsliggning på 20 meters avstånd i ungefär 4 minuter. Hon skötte sig strålande och låg blickstilla med kroppen men nosade en gång i backen, i övrigt hade hon kontakt med mig hela tiden. Duktiga duktiga Tinca – varför ska jag förstöra så för dig på tävling?!